Cordyceps paddenstoel
Geschiedenis van Cordyceps
Cordyceps sinensis, ook wel bekend als “Winterworm, Zomergras”, is een zeldzame en exotische medicinale paddenstoel die al duizende jaren bekend is in China. Tweeduizend jaar geleden merkten lokale herders in het Himalaya-gebergte van Tibet de ongewone kracht op van hun yaks die graasden op de Cordyceps. Het is een schimmel die groeide in een larve en uit de kop van de rupslarve groeide die daardoor overleed. De doploze paddenstoel die ze vonden, werd later erkend als een natuurlijk wonder.
Cordyceps sinensis wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt als een wondermiddel. Chinezen gebruiken het om bij long-, lever-, hart- en nieraandoeningen in te zetten, vermoeidheid, kanker en seksuele disfunctie bij mannen en vrouwen te behandelen, pijn te verlichten, de algehele gezondheid te verbeteren en een lang leven te bevorderen.
Vanwege zijn zeldzaamheid en legendarische werkzaamheid tegen een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, heeft Cordyceps een zeer gewaardeerde positie bekleed in de enorme gelederen van Chinese kruidengeneesmiddelen.
De meeste mensen in het Westen hebben dit eens zeldzame kruidengeneesmiddel pas de laatste twintig jaar leren kennen, dankzij de vooruitgang in de moderne teelttechnologie. Deze technieken hebben de consumptiekosten drastisch verlaagd en hebben meer diepgaand onderzoek naar het genezingspotentieel van Cordyceps mogelijk gemaakt.
De uitdagingen van de Cordyceps-teelt oplossen
Cordyceps al duizende jaren medicinaal gebruikt, maar het wordt pas sinds de jaren tachtig op grote schaal commercieel geteeld in Azië. Het succes van de teelt varieert sterk van soort tot soort, waarbij cordyceps notoir moeilijk is. Hoewel Ophiocordyceps sinensis de historisch gerespecteerde soort is onder alle cordyceps, is het radicaal uitdagender om zijn vruchtlichamen te laten groeien. Overbevissing leidde ertoe dat wetenschappers een methode ontwikkelden om het mycelium van ophiocordyceps sinensis in een bioreactor te laten groeien om er medicijnen mee te maken. De belangrijkste soort die ze hebben ontwikkeld en gebruikt, zelfs tot op de dag van vandaag, wordt ‘CS-4’ genoemd.
Cordyceps soorten
Momenteel zijn er meer dan zeshonderdtachtig gedocumenteerde Cordyceps-soorten en dit aantal is altijd onderhevig aan verandering als gevolg van veranderingen in de levenscyclus en genus. Tot op heden zijn er verschillende soorten Cordyceps die zijn gevonden op de bewoonde zes continenten, in klimaatzones en andere habitats en waarvan bekend is dat ze zich voeden met gastheren. Onder deze zijn er verschillende die voor medicinale doeleinden worden gekweekt. Om deze redenen is het veilig om te concluderen dat de medicinale waarde van Cordyceps niet beperkt is tot een specifieke specificatie. Hoewel er verschillende soorten bekend zijn die medische waarde hebben, is een van de meest populaire en bekende soorten Cordyceps Sinensis.
Laatste gedachten over Cordyceps
Cordyceps behoort tot de meer populaire medicinale paddenstoelen en worden al duizenden jaren gebruikt om verschillende ziekten te behandelen.
Ze worden vaak aangeprezen als ’s werelds krachtigste superfood, omdat wetenschappelijk en anekdotisch bewijs suggereert dat ze vele gezondheidsvoordelen hebben. Kijk maar op Pubmed.Â
Dat gezegd hebbende, varieert de meest effectieve dosering die in onderzoek wordt gebruikt en die niet wordt geassocieerd met bijwerkingen, van 1.000 mg tot 5.000 mg per dag. Afhankelijk van de klachten natuurlijk.Â
Wilt u weten hoeveel u nodig heeft en waarvoor u het in kunt zetten? Neem dan contact met ons op.Â