Reishi paddenstoel

De reishi paddenstoel en de historie

 

Reishi is het Japanse woord wat “oude godin van gezondheid, leven en eeuwige jeugd” betekent, een zeldzaam woord voor een paddenstoel met verbazingwekkende genezende eigenschappen. De paddenstoel heeft meerdere benamingen zoals; Lingzhi, in het Chinees betekent ‘goddelijk kruid dat de chi of levenskracht activeert’, of Ganoderma Lucidum, de wetenschappelijke naam, is ook bekend als de “King of Herbs” of “Gods Herb”. Deze paddenstoel verzorgt praktisch het hele lichaam wat beter is dan multivitaminen, dus de titel “Miracle Herb” is zo toepasselijk.

Paul Stamets, de Amerikaanse mycoloog en auteur van “Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms”, beschrijft dat de schimmels directer met ons verwant zijn dan enig ander in het dierenrijk. Hij zegt dat we dezelfde ziekteverwekkers delen, daarom zijn schimmels een uitstekende bron voor antibiotica. De biologische samenstelling is meer compatibel met mensen en zien daarom de wetenschappers de grote gezondheidsvoordelen van een aantal van hen zoals Cordyceps, Maitake en vooral Reishi.

Wat interessant is aan Reishi, is zijn geschiedenis. Het wordt al meer dan 5.000 jaar in China gebruikt. Omdat het zo’n zeldzaam kruid is, op elke 10.000 bomen worden er misschien één of drie gevonden. De Chinese geschiedenis geeft dat alleen aan keizers die het konden gebruiken voor hun gezondheid en welzijn. Er zijn verhalen over gewone mensen die zouden hun leven kunnen verliezen als ze het voor zichzelf zouden consumeren. Gewone mensen werden aangemoedigd deze zeldzame paddenstoel aan te bieden aan hun keizer, wanneer ze er een hadden ontdekt, anders zouden ze hun leven verliezen.

Shen Nong, de grondlegger van de Chinese geneeskunde die leefde tijdens de Han-dynastie (206 voor Christus ~ 8 na Christus)
gedocumenteerde 365 plantensoorten. In zijn nauwgezette studie ontdekte hij dat Reishi zelfs als beste uit de bus kwam en zelfs superieur aan Ginseng.

reishi

Geschiedenis van Ganoderma
(AKA. The “King of Herbs”)

Ganoderma Lucidium (AKA Reishi Mushroom) heeft meer dan 5.000 jaar geschiedenis. Sinds de oudheid werd het het wonderbaarlijke kruid, het kostbare kruid en een kruid voor het leven genoemd. Het werd behandeld als een ‘wondermiddel’ in naam van de keizers en kreeg later de bijnaam ‘bovennatuurlijke oosterse paddenstoel’ van de inwoners van het westen.

Oude verslagen toonden aan dat Ganoderma Lucidum groeide in het keizerlijk paleis, waarvan wordt aangenomen dat het overeenkomt met de rust gedurende het hele Handi-Wudi-tijdperk. Een man genaamd Pengzu die van de Wuyi-berg kwam, leefde honderden jaren, met het gezicht van een onvolwassen persoon, die er op geen enkele manier oud uitzag, en wees het toe aan Ganoderma Lucidum. Hij begreep het, hij hield zichzelf in kracht door Ganoderma Lucidum te nemen en in afzondering te leven.

 

De traditionele Chinese geneeskunde

 

De deugden van Ganoderma (Lingshi, Reishi) zijn al sinds de oudheid beroemd in China en zijn vooral bekend tijdens de regering van Fu Xi (2952-2836 v.Chr.). De beruchte Seng Nong zou de heilzame deugden van planten hebben ontdekt door honderden van spcies. “Seng Nong’s Herbal Classic” wordt beschouwd als het meest primitieve manuscript over Chinese Materia Medica en vormt nog steeds de basis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en Oosterse geneeskunde in een breed spectrum. Het record beschrijft Ganoderma Lucidum in feite, dat Ganoderma wordt vermeld als de hoogste rang – nr. 1 van de eerste van ‘Superior Herbs . “ 

Zes soorten Ganoderma, gedifferentieerd naar kleur, worden genoemd in de Seng Nong, klassieker. Li Shi Zhen, een beroemde medicinale geleerde tijdens de Ming-dynastie (1368-1644), heeft de indicaties van de zes soorten volledig onderzocht en concreet gedocumenteerd. De creatie van Li werd in 1956 opnieuw gepubliceerd en vertaald in verschillende buitenlandse talen met Japans, Engels, Frans, Duits, Russisch en Latijn. Dit boek wordt beschouwd als de basis van de traditionele Chinese geneeskunde.

Om Ganoderma in de oudheid bloot te leggen, moesten de burgers in de bergen reiken en diep in de bossen om dit waardevolle kruid te oogsten. De ontdekking van Ganoderma leidde tot een wijdverbreid feest.

reishi paddenstoel

Reishi onderzoeken

De voordelen van Reishi-paddenstoelen zijn door de tijd heen opgetekend en verschenen in geschreven documenten al in de Han-dynastie (206 v.Chr. – 8 n.Chr.). In deze documenten werd Reishi geassocieerd met geluk, een goede toekomst, een goede gezondheid, een lang leven en leven onder de onsterfelijken. Reishi was zo verankerd als wondermiddel in de oude Chinese cultuur dat het de focus is van een Chinees sprookje, “The White Snake.” In dit sprookje probeert de heldin, in een poging het leven van haar geliefde te redden, een Reishi-plant van de goden te stelen. (4)

De wetenschappelijke gemeenschap begon pas eind jaren zestig met het onderzoeken van de therapeutische eigenschappen van paddenstoelen. Een van de fundamentele problemen met Reishi-onderzoek was dat voordat de Japanners begin jaren zeventig begonnen met de commerciële teelt van de paddenstoel, er niet genoeg gestandaardiseerde Reishi was om een ​​experimentele evaluatie van de eigenschappen uit te voeren. Gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek overvloedige gezondheidsvoordelen ontdekt die de eeuwenlange intriges door oude Aziatische royalty’s bevestigen. Kijk vooral even op Pubmed, de site met alle medische onderzoeken waar je alle gezondheidsvoordelen kunt bekijken. 

Wil jij weten waarvoor jij Reishi kan gebruiken? Neem dan vooral even contact op en dan kunt u weten welke dosis en duur u Reishi kunt gebruiken.