De Lions Mane, ook wel bekend als de hericium erinaceus, wordt voornamelijk gevonden in Noord-Amerika, Europa, en Azië. Dit type paddenstoel groeit vaak op de stammen van levende of dode bomen in bossen, en is vooral te vinden in de herfst.

Als het gaat om de teelt van Lions Mane paddenstoelen, kan dit zowel binnen als buiten plaatsvinden. Buiten worden de paddenstoelen meestal gekweekt op boomstammen of logs, die vervolgens worden geïnoculeerd met het juiste type van schimmel. Deze logs worden vervolgens beschermd tegen direct zonlicht en te droge of te natte omstandigheden. Indoor teelt vindt vaak plaats op bedjes van houtsnippers of andere materialen die geschikt zijn voor de groei van paddenstoelen. De teeltkamers worden zorgvuldig gecontroleerd op temperatuur, vochtigheid, en ventilatie, om ervoor te zorgen dat de paddenstoelen optimaal kunnen groeien.

Over het algemeen is de teelt van Lions Mane relatief eenvoudig en kan dit door zowel hobbyisten als commerciële telers worden gedaan. Het duurt meestal enkele maanden voordat de paddenstoelen volgroeid zijn en geoogst kunnen worden.

Extract of Poeder

Extracten van medicinale paddenstoelen worden gemaakt door de actieve verbindingen uit de paddenstoel te extraheren met behulp van warm water of alcohol. Het resultaat is een geconcentreerd supplement dat gemakkelijk kan worden opgenomen door het lichaam. Extracten bevatten over het algemeen hogere concentraties van de werkzame stoffen dan poeders. Poeders van medicinale paddenstoelen worden gemaakt door de paddenstoel te drogen en vervolgens fijn te malen. Poeders kunnen worden ingenomen als capsules of worden toegevoegd aan voedsel of dranken. Omdat poeders niet zijn geconcentreerd, kunnen hogere doseringen nodig zijn om dezelfde effecten te bereiken als met een extract.

Over het algemeen zijn extracten duurder dan poeders en worden ze aanbevolen voor mensen die gericht zijn op therapeutische effecten. Poeders zijn een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar algemene voordelen van medicinale paddenstoelen als onderdeel van hun algehele gezondheid en welzijn.

In de jaren 70 en 80 werd Lion’s Mane geïntroduceerd in de westerse geneeskunde en studies wezen uit dat het helpt bij de groei en herstel van zenuwcellen. De geschiedenis van het gebruik van Lion’s Mane gaat terug tot het oude China, waar het werd gebruikt als traditionele geneeskunde voor cognitieve problemen en spijsverteringsaandoeningen.

De onderzoeken naar Lions Mane

In de afgelopen jaren is Lions Mane steeds populairder geworden vanwege zijn vermeende positieve effecten op het geheugen, de concentratie en de algemene hersenfunctie. Het is ook een populair supplement onder atleten vanwege de potentiële spierherstel voordelen. Tegenwoordig wordt Lion’s Mane vaak gebruikt in noötropische supplementen en als ingrediënt in energierepen en drankjes. Onderzoek naar de voordelen van deze paddenstoel blijft doorgaan en er wordt nog steeds ontdekt hoe het kan bijdragen aan de gezondheid van het lichaam en de geest.

Over het algemeen zijn er echter talrijke wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar Lion’s Mane-paddenstoel (Hericium erinaceus) en de mogelijke gezondheidsvoordelen ervan. Hier zijn enkele voorbeelden van wetenschappelijke studies die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd:

 1. Neuroprotectieve effecten: Verschillende studies hebben aangetoond dat Lion’s Mane-paddenstoel de productie van zenuwgroeifactoren kan stimuleren, zoals nerve growth factor (NGF) en brain-derived neurotrophic factor (BDNF), die betrokken zijn bij de groei, het onderhoud en de overleving van zenuwcellen. Dit kan mogelijk gunstige effecten hebben bij neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en herstel na zenuwbeschadiging. (Bronnen: Mori et al., 2008; Lai et al., 2013)
 2. Antioxidantieve eigenschappen: Lion’s Mane bevat verschillende antioxidanten die vrije radicalen kunnen neutraliseren en oxidatieve stress kunnen verminderen. Dit kan bescherming bieden tegen schade aan cellen en weefsels. (Bronnen: Wong et al., 2009; Zhang et al., 2010)
 3. Immuunmodulerende effecten: Sommige onderzoeken suggereren dat Lion’s Mane-paddenstoel het immuunsysteem kan moduleren en de activiteit van immuuncellen kan bevorderen, zoals natural killer (NK)-cellen en macrofagen, die een rol spelen bij de afweer tegen infecties en kanker. (Bronnen: Kim et al., 2005; Chen et al., 2008)
 4. Gastroprotectieve effecten: Lion’s Mane-extracten hebben aangetoond dat ze bescherming kunnen bieden tegen maagzweren en ontstekingen in het maag-darmkanaal. Ze kunnen de slijmproductie verhogen en de groei van gunstige darmbacteriën bevorderen. (Bronnen: Shimbo et al., 2005; Tang et al., 2015)

Werkzame stoffen in de Lions Mane

Lion’s Mane-paddenstoel (Hericium erinaceus) bevat verschillende werkzame stoffen die verantwoordelijk worden gehouden voor de mogelijke gezondheidsvoordelen. Enkele belangrijke bioactieve verbindingen in Lion’s Mane zijn onder andere:

 1. Polysacchariden: Lion’s Mane bevat een verscheidenheid aan polysacchariden, zoals bèta-glucanen. Deze complexe koolhydraten hebben immuunmodulerende eigenschappen en kunnen het immuunsysteem stimuleren.
 2. Hericerins: Hericerins zijn unieke verbindingen die specifiek voorkomen in Lion’s Mane-paddenstoelen. Ze worden verondersteld bij te dragen aan de neuroprotectieve effecten van Lion’s Mane.
 3. Erinacines: Erinacines zijn een groep van bioactieve verbindingen die ook exclusief worden gevonden in Lion’s Mane. Ze hebben aangetoond dat ze de productie van zenuwgroeifactoren zoals NGF (nerve growth factor) stimuleren, wat belangrijk is voor de groei, het onderhoud en de overleving van zenuwcellen.
 4. Aminozuren: Lion’s Mane bevat verschillende aminozuren, waaronder glutaminezuur, asparaginezuur en alanine. Aminozuren zijn essentiële bouwstenen voor eiwitten en spelen een belangrijke rol in verschillende fysiologische processen.
 5. Sterolen: Lion’s Mane bevat ook verschillende sterolen, zoals ergosterol. Sterolen hebben antioxidatieve eigenschappen en kunnen bijdragen aan de algehele gezondheidsvoordelen van de paddenstoel.

Deze verbindingen kunnen synergetisch werken en bijdragen aan de potentiële gezondheidsvoordelen van Lion’s Mane-paddenstoel. Het is belangrijk op te merken dat de exacte samenstelling en concentraties van deze stoffen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de groeiomstandigheden van de paddenstoel.

Lion’s Mane-paddenstoel (Hericium erinaceus) bevat verschillende vitamines en mineralen, zij het in relatief kleine hoeveelheden. De exacte samenstelling kan variëren afhankelijk van factoren zoals de groeiomstandigheden en de specifieke bron van de paddenstoel. Hier zijn enkele vitamines en mineralen die vaak worden aangetroffen in Lion’s Mane:

Vitamines:

 1. Vitamine B1 (thiamine): Betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten en ondersteunt een gezond zenuwstelsel.
 2. Vitamine B2 (riboflavine): Speelt een rol in de energieproductie en de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten.
 3. Vitamine B3 (niacine): Essentieel voor de energieproductie en de gezondheid van de huid, het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel.
 4. Vitamine B5 (pantotheenzuur): Speelt een rol in de energieproductie en helpt bij de synthese van verschillende belangrijke verbindingen in het lichaam.
 5. Vitamine B6 (pyridoxine): Belangrijk voor de hersenontwikkeling en -functie, evenals de synthese van neurotransmitters.

Mineralen:

 1. Kalium: Essentieel voor het handhaven van een gezonde bloeddruk, vochtbalans en zenuwfunctie.
 2. Fosfor: Belangrijk voor de gezondheid van botten en tanden, evenals voor de energiestofwisseling en celgroei.
 3. Koper: Speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen, het immuunsysteem en de vorming van bindweefsel.
 4. Zink: Essentieel voor de immuunfunctie, wondgenezing, DNA-synthese en de gezondheid van de huid.
 5. Mangaan: Ondersteunt de stofwisseling, de botvorming en de werking van antioxidatieve enzymen.

Hoewel Lion’s Mane-paddenstoel enkele vitamines en mineralen bevat, worden ze meestal niet in significante hoeveelheden geconsumeerd om als belangrijke voedingsbron te dienen. Het is nog steeds belangrijk om een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te handhaven om voldoende inname van alle essentiële vitamines en mineralen te garanderen.