Boven €100 gratis bezorging

Unieke producten

Onze experts helpen je graag verder!

Ooit waren paddenstoelen het domein van psychedelische hippies, nu hebben medicinale paddenstoelen de reguliere gezondheids-, welzijns- en culinaire sferen bereikt. Deze diverse groep planten – er zijn meer dan veertienduizend soorten, waarvan er slechts ongeveer drieduizend eetbaar zijn – zijn rijk aan een veelvoud aan voedingsstoffen en zijn nu voor ons over de hele wereld toegankelijk. In deze gids voor medicinale paddenstoelen deel ik de gezondheidsvoordelen van medicinale paddenstoelen, hoe je ze selecteert en hoe je ze gebruikt.

Algemene gezondheidsvoordelen van medicinale paddenstoelen

 

Paddenstoelen bevatten:

 

  • Meer dan 100 verschillende eigenschappen die een positief effect hebben op lichaam en geest
  • Immuunmodulerende polysacchariden, bèta-glucanen genaamd
  • Zijn rijk aan vitamines en mineralen, zoals B-vitamines, vitamine D, ijzer, koper en selenium
  • Rijk aan antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van schade door vrije radicalen in het lichaam
  • Zijn een bron van vezels, wat gunstig is voor de darmen, gewichtsbeheersing en cardiovasculaire gezondheid

Medicinale paddenstoelen kiezen en kopen

Veel soorten paddenstoelen zijn oneetbaar of giftig. Het is belangrijk om paddenstoelen te kopen bij een goede bron. Anders kunt u uw lokale markt bezoeken voor verse of gedroogde paddenstoelen, naar uw plaatselijke natuurvoedingswinkel reizen of online paddenstoelen kopen.

Er zijn verschillende manieren waarop u paddenstoelen kunt kopen en consumeren:

Vers: deze soorten paddenstoelen zijn gemakkelijk te bereiden en mee te koken, zoals shiitake, maitake, oester, enz. Je hoeft niet tot het uiterste te gaan om er hun voordeel uit te halen – simpelweg braden, sauteren of sudderen is voldoende.
♦ Gedroogd: hele champignons worden gedroogd en moeten vervolgens worden gereconstitueerd voor gebruik in recepten zoals thee of zuivelvrije elixers.
♦ Poeders: Paddenstoelenpoeders zijn een handige manier om de voordelen te ontdekken van paddenstoelen die moeilijker te koken of te vinden zijn in de supermarkt (ze zijn vaak ook krachtiger dan de gemiddelde culinaire paddenstoel). Je kunt deze vinden in natuurvoedingswinkels en online. Er zijn een aantal methoden om de biologische beschikbaarheid van de krachtige bestanddelen van paddenstoelen te vergroten; een daarvan is stoomdestillatie, waarbij de verbindingen worden geëxtraheerd met water, en alcoholdestillatie om de voedingsstoffen af ​​te koeken die niet in water oplosbaar zijn (in feite is de tweede methode het maken van een tinctuur).
♦ Brokken: Sommige paddenstoelen zijn keihard, zoals reishi en chaga. Je vindt deze in stukjes van verschillende groottes, die je kunt koken voor thee of soepen of om tincturen van te maken.

Waarin kan je medicinale paddenstoelen gebruiken

U kunt medicinale paddenstoelen gebruiken bij het koken! Probeer paddenstoelenpoeders te gebruiken in:

 

  • Koude dranken, zoals ijselixers, smoothies 
  • Warme dranken, zoals thee en elixers
  • Zuivelvrij ijs
  • Ontbijtgranen en pap
  • Zuivelvrije chocolade
  • Rauwe desserts
  • Glutenvrij bakken, zowel zoet als hartig
  • Energierepen
  • Salade-dressings
paddenstoelen recepten

Paddenstoelenpoeders zijn krachtig, dus begin klein en verhoog de hoeveelheid naarmate je eraan went.

Hele culinaire paddenstoelen, zoals shiitake en maitake, kunnen worden gebruikt in:

  • Maaltijden met één pot
  • Zuivelvrije soepen
  • Hartig ontbijt, zoals eieren, omeletten en havermout
  • Glutenvrije flatbreads
  • Roerbakgerechten
  • Pizza

Hele paddenstoelen die taai zijn, zoals reishi en chaga, kunnen worden gekookt om de gunstige eigenschappen te extraheren. Drink als thee, gebruik het als basis voor soepen of zet het vocht in de koelkast om in smoothies te gebruiken.

 

Kies een soort uit voor de gerechten

reishi
chaga
shiitake
lions mane
cordyceps
maitake
turkey tail
Agaricus blazei